Британският автомобилен пазар отчете ръст за първи път през 2020 г.

През месец юли новорегистрираните коли на Острова са 175 000

Британският автомобилен пазар отчете ръст за първи път през 2020 г.

Снимка: БТА

Новорегистрираните коли във Великобритания отчитат ръст от 11% през месец юли в сравнение с година по-рано. На практика това е първият отчетен ръст на пазара за тази година, съобщават от Обществото на автомобилните производители и търговци (SMMT).

За последно увеличение в регистрациите на нови коли на Острова е имало през декември 2019 г., уточняват от Асоциацията. След това, вследствие на блокадите заради коронавируса, беше отчетен драматичен спад на продажбите на нови автомобили в продължение на четири месеца. През месец април, когато фабриките и магазините бяха затворени, продажбите почти напълно спряха.

И така месец юли, когато са регистрирани 175 000 коли, дава надежда, че индустрията започва да се възстановява. Според бизнеса отчетеният ръст се дължи на факта, че много хора, които са били решили да си купят нов автомобил, са оставили тази „задача“ за времето след блокадата.

В същото време обаче от SMMT очакват регистрациите на нови коли през цялата 2020 г. са с около 30% по-малко в сравнение с година по-рано. „Очаквам търсенето да продължи да се подобрява до септември. Без намесата на правителството обаче секторът няма да успее да се възстанови поне до средата на следващата година“, каза Анди Барат, управляващ директор на Ford of Britain за BBC.

Коментари: 0