Британските производители предупреждават за недостиг на работници след Brexit

Компаниите в страната не могат да намерят достатъчно на брой квалифицирани британски служители

Британските производители предупреждават за недостиг на работници след Brexit

Асоциацията на производителите (EEF) във Великобритания настоява правителството спешно да осигури яснота относно бъдещите права на работниците от Европейския съюз. Работодателите се опасяват, че ще бъдат изправени пред недостиг на квалифицирана работна ръка, ако не могат да наемат служители от континентална Европа след Brexit, пише The Guardian.

EEF заявява, че една четвърт от фирмите, които тя представлява, са се сблъскали със спад на кандидатстващите за работа от ЕС. При 16% от фирмите пък е имало ръст на напускащите служители, които са граждани на друга държава от ЕС, след референдума за Brexit през 2016 г.

Тъй като повечето от британските компании разчитат на служители от ЕС заради недостиг на квалифицирана работна ръка от Великобритания, производителите предупреждават, че несигурността по отношение на наемането би спънала ръста на британската икономика и дори би и нанесла вреда.

Реципрочните права на работниците от ЕС и Обединеното кралство е един от ключовите въпроси в преговорите за Brexit. Премиерът Тереза Мей потвърди, че свободата на придвижване трябва да бъде ограничена, като думите ѝ дойдоха въпреки страховете на бизнеса и възраженията на кабинета. Все пак правителството от Лондон даде знак, че ще се стреми към преходен период след излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г.

Коментари: 0