В Германия свободните работни места са рекордно много

Тази година трябва да бъде приет закон, който да помогне на квалифицирани работници от страни извън ЕС да дойдат да работят в Германия

В Германия свободните работни места са рекордно много

Снимка: Pixabay

Свободните работни места в Германия през второто тримесечие са достигнали брой, който федералната статистика не е отчитала никога досега. Те са се повишили с 25 хил. спрямо предходното тримесечие и със 115 хил. при сравнение със същия период на 2017 г. В периода април-юни икономиката на страната разполага с 1.21 млн. незаети работни места, показва проучване на изследователския институт по труда IAB.

Попитани за основните причини, които усложняват набирането на персонал, повечето работодатели посочват липсата на кандидати и недостатъчната професионална квалификация, пише Reuters.

Средно има почти три свободни работни места в Германия за всеки 100 служители на трудов договор. През 2012 г. имаше само две свободни работни места. „Това показва, че търсенето на персонал значително се е увеличило”, казва IAB в анализа.

Коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел планира тази година да приеме закон за имиграцията, който има за цел да помогне на квалифицирани работници от страни извън Европейския съюз да дойдат в Германия и да кандидатстват за работа.

Коментари: 0