Брюксел отново ще ни критикува за правосъдната реформа

Днес трябва да бъде публикуван доклада по механизма за сътрудничество и проверка за България

Брюксел отново ще ни критикува за правосъдната реформа
Европейската комисия трябва да обяви днес 11-ия си годишен доклад по механизма за сътрудничество (МСП) и проверка за България. Представянето му е по-рано, отколкото по принцип се представя, а причината е предстоящото Европредседателство – Комисията не желае да критикува държавата, точно когато тя председателства.

 Докладът за пореден път трябва да посочи проблемите и напредъка по отношение на правосъдната реформа. По предварителна информация Брюксел ще похвали България за антикорупционния закон, но има критика по начина, по който бе разделен Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия, по -точно за голямата политическа квота.

Това ще бъде вторият доклад за тази година, след като през януари, когато се навършиха 10 години от функционирането на механизма, Комисията отправи 17 препоръки към страната ни за постигане на целите на МСП. Тогава ЕК направи преглед на стъпките, предприети от България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, на постиженията, на оставащите предизвикателства и на мерките, които все още трябва да бъдат взети, за да може да се преустанови прилагането на МСП.

В заключението на доклада бе уточнено, че приключването на процеса по МСП в рамките на мандата на настоящата Комисията и в съответствие с целта, поставена от председателя Юнкер, зависи от това колко бързо България може да изпълни препоръките, изложени в настоящия доклад, по необратим начин.
Коментари: 0