Брюксел ще таксува шофьорите, които влизат в града

Това е стъпка, която може сериозно да разклати отношенията между представителите на различните националности в страната

Брюксел ще таксува шофьорите, които влизат в града
Брюксел обмисля да таксува всички шофьори, които влизат в града, информира politico. Това е стъпка, която може сериозно да разклати отношенията между представителите на различните националности в страната, съобщава изданието.

Новият министър на транспорта в страната Елке Ван Ден Бранд обяви, че регионалното правителство на Брюксел ще въведе  система за пътно таксуване до края на 2024 г. Според нея хората, пътуващи в Брюксел, ще трябва да плащат такса, като размерът й ще зависи от трафика и количеството вредни емисии, които отделя превозното средство.

„Всеки, който живее, работи или посещава града, знае, че качеството на въздуха е много лошо и че наистина трябва да вземем мерки. Умното таксуване осигурява отговор на този проблем“, посочи Ван Ден Бранд пред местно радио.

Но планът на министъра от Зелените засилва напрежението между Брюксел, Фландрия и Валония. Това е така, защото пътната такса е обвързана с намаляване на други данъци за пътно ползване, за да се компенсират водачите. Хората от региони, които не участват в схемата, все още ще трябва да плащат таксата, когато пътуват в Брюксел, но няма да получат достатъчно облекчение.

„Предполагам, че ако Фландрия се присъедини към километровата такса, ще намали едновременно редица данъци и ще се увери, че това оказва влияние преди всичко върху задръстванията, качеството на живот и качеството на въздуха", каза Ван Ден Бранд.
Коментари: 0