Банките компенсират новата еврорегулация с вдигане на таксите

Друга причина е очакваната криза, за която финансовите институции ще имат нужда от капиталови буфери

Банките компенсират новата еврорегулация с вдигане на таксите

Снимка: Pixabay

Банките масово ще вдигнат таксите от началото на следващия месец. Справка по сайтовете на финансовите институции, които вече са публикували предупреждения за бъдещото увеличение, показва, че основно увеличенията ще са при операции на каса. Но увеличения има и при други услуги – като обслужване на сметка например или левови преводи.

Според финансовия анализатор Стефан Христов една от основните причини за тези действия на банките, които ще засегнат финансово хората, е европейската регулация, прокарана от българския евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която приравнява трансграничните преводи в ЕС с националните тарифи.

„От декември влиза нов европейски регламент, който трябва да изравни плащанията в евро и лева. Тоест, ако досега банката Ви е взимала 3 лева за левов превод, сега ще трябва да Ви взима 3 лева и за евров превод. А той сега струва 30-40-60 и дори 100 лева понякога. Те ще загубя една част от прихода си и затова се презастраховат“, казва Христов.

Според него има и други причини, една от които е страхът от следващата криза и в момента финансовите институции трупат капитали, за да имат буфери.

Той също така смята, че българските банки скоро ще наложат таван на сумата на депозитите, след която ще се налагат отрицателни лихви. „Българските банки прекалено дълго издържаха. Те плащат процент от сумата на депозита на БНБ, за да държат там парите. Разходите ги поемат предимно те. В момента вече им е доста трудно да го правят, въпреки че са на печалба. Не е нормално да си държите парите на депозит, при положение, че лихвите са почти нулеви“, казва той.
Коментари: 0