Хамънд: Имаме достатъчно депутати, за да победим Джонсън за Brexit

Бившият финансов министър вярва, че може да се блокира излизането на 31 октомври без сделка

Хамънд: Имаме достатъчно депутати, за да победим Джонсън за Brexit

Снимка: Pixabay

Автор: Ирина Илиева
Съюзът на опозиционните партии и „бунтовниците” от Консервативната партия може и да съберат достатъчно гласове, за да победят правителството на премиера Борис Джонсън по отношение на Brexit. Това заяви бившият британски финансов министър Филип Хамънд пред BBC Radio, цитиран от Reuters.

Опозицията срещу Борис Джонсън в парламента и част от депутатите от неговата партия се обединиха против действията на премиера относно излизането на страната от Съюза. След като Джонсън обяви, че ще извади Великобритания от ЕС със или без споразумение, опозиционните партии се обединиха в опит да го спрат.

"Мисля, че ще имаме преднина", каза Филип Хамънд. „Мисля, че има група консерватори, които също усещат, че сега е моментът, в който трябва да поставим националния интерес пред всякакви заплахи за нас или за кариерата ни“, добави той.

59 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз, на 31 октомври, междупартийната група ще използва първия работен ден след лятната си ваканция, за да стартира опита си да блокира излизането на страната без сделка.

Джонсън предупреди депутатите от Консервативната партия, които подкрепят опозицията, че ще бъдат изключени от партията, ако гласуват с тях. Правителствен източник каза също, че Джонсън ще се стреми към парламентарни избори, ако загуби вота за Brexit.

Хамънд каза, че възнамерява да се кандидатира като консерватор на следващите избори и не вярва, че Даунинг Стрийт може да го спре. „Със сигурност ще има битка, ако се опитат да ме спрат“, каза още той.
Коментари: 0