БСП поиска безплатна смяна на личните карти след теча на данни от НАП

Столетницата внася днес предложението си в Народното събрание

БСП поиска безплатна смяна на личните карти след теча на данни от НАП
1480 ~ 2 мин. четене
Автор: Ирина Илиева

Българската социалистическа партия поиска от правителството да осигури безплатна подмяна на лични карти, на всички граждани, които пожелаят и са засегнати от хакерската атака в НАП. Проекторешението ще бъде внесено днес в парламента от ПГ на „БСП за България“, съобщава БТА.

Ако то бъде одобрено, ще задължи правителството да осигури финансов ресурс и организация за смяна на личните документи на пострадалите българи в срок от три месеца.

Според председателя на „БСП за България“, Корнелия Нинова, в следствие на възникналата ситуация има сериозна опасност за пострадалите от хакерската атака българи. Нинова твърди, че към момента има риск от злоупотреба с имуществото на хората, чиито данни са изтекли от електронната база данни на НАП. Според нея правителството трябва да поеме отговорност за случилото се и да предостави сигурността на пострадалите близо 5 млн. души.

От следващата седмица предстоят срещи на опозицията с представители на Нотариалната камара, както и с членове на Висшия адвокатски съвет. Целта е да получат професионално мнение във връзка с теча на данни и съвет за справяне със ситуацията.

Припомняме, че на 15 юли от електронната система на Приходната агенция бяха източени личните данни на близо 5 млн. българи. В последствие за хакерската атака бяха обвинени собственикът и търговският директор на фирмата „Тад Груп“, както и нейният служител Кристиян Бойков, обвинен в извършване на деянието. Към момента не е ясно какъв процент от личните данни на пострадалите българи са изтекли и до колко те засягат сигурността им. Ясно е само, че има 189 българи, чиито лични документи ще трябва да бъдат подменени.

От Приходната агенция предоставиха приложение, чрез което всички български граждани могат да проверят в системата, дали попадат в групата на пострадалите от хакерската атака българи.

Подкрепи Economic.bg