„Булгаргаз“ съди „Топлофикация-София“ заради неизплатени дългове

И двете компании уверяват столичани, че няма да останат на студено тази зима

„Булгаргаз“ съди „Топлофикация-София“ заради неизплатени дългове

Снимка: Screenshot/bTV

„Булгаргаз“ е завел съдебен иск срещу общинското дружество „Топлофикация-София“ за 110 млн. лева. Искът обхваща периода на доставка февруари-октомври на настоящата година, съобщи за БНР изпълнителният директор на държавната газова компания Николай Павлов.

„Към днешна дата „Топлофикация-София“ дължи 144 млн. лв.

Дългът достигна до нива, които са критични и за „Булгаргаз“, коментира Николай Павлов. "Изплащането на този дълг ще позволи на газовата компания да обслужва свои ангажименти по договори", категоричен е той.

След ретроактивното намаляване на цената на природния газ от „Булгаргаз“ са направили компенсаторно плащане към „Топлофикация-София“ на стойност 59 млн. лева, което частично е намалило задълженията на общинското дружество, подчерта Павлов. „Ако не беше направено това плащане, към днешна дата „Топлофикация-София“ щеше да дължи 203 млн. лева.“

След водени преговори месеци наред от газовата компания са предприели този ход за събиране на вземанията по съдебен ред. Павлов определи това като „неизбежна стъпка“, която е в защита на всички потребители на природен газ, „включително и на клиентите на „Топлофикация-София“.

При предишен съдебен иск на „Булгаргаз“ към „Топлофикация София“ сумата е била три пъти по-малка и е била изплатена, припомни Николай Павлов.

Булгаргаз“ няма привилегировано да третира който и да е клиент, независимо дали се казва „Топлофикация-София“, посочи още Павлов.

Както писахме преди дни, дъpжaвният гaзoв oпepaтop „Бyлгapгaз“ и oбщинcĸaтa „Toплoфиĸaция-Coфия“ oтнoвo влязoxa в cпop зapaди тpyпaщитe ce мeждyфиpмeни дългoвe. Kaзycът мeждy двeтe ĸoмпaнии ce вoди пoвeчe oт 10 гoдини, ĸaтo oт вpeмe нa вpeмe нaпpeжeниeтo нaмaлявa блaгoдapeниe нa няĸoй финaнcoв тpaнcфep oт Бългapcĸия eнepгиeн xoлдинг. Още тогава „Булгаргаз“ даде заявка, че ще подаде иск срещу столичната топлофикация, ако до края на ноември не изплати дълговете си. „Топлофикация София“ пък отвърна, че на държавното дружество липсва гъвкавост при договорките за връщането на кредитите.

И двете компании уверяват, че столичани няма да останат на студено този сезон. „Считам, че решение ще бъде намерено и дългът ще бъде изплатен“, прогнозира Павлов.

Коментари: 0