Covid-ваксините в България ще се съхраняват в четири фризера

Има лек ефект от мерките и има визия за разхлабването им, каза здравният министър

Covid-ваксините в България ще се съхраняват в четири фризера

Снимка: Министерство на здравеопазването

До края на тази седмица в София и в Бургас ще се доставят фризери за съхранение на ваксината срещу COVID-19. В тях ще бъде сложена първата пратка от ваксината на Pfizer. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той представи и дългоочаквания Национален план на България за готовност при пандемия, който се появява на десетия месец от световната пандемия от коронавируса.

Коронавирус в България

На първо време фризерите ще са четири, като според Ангелов броят им е достатъчен. На по-късен етап ще се оборудват с фризери всички РЗИ-та.

Дозите от ваксината ще бъдат в България до края на тази година, началото на другата. Според спецификацията на производителя те изискват температура на съхранение -70-80 градуса по Целзий.

Ваксините срещу коронавирус ще бъдат доброволни, ще са безплатни и никой няма да бъде задължаван да се ваксинира, повтори за пореден път здравният министър. Той допълни, че Координационният съвет за ваксинация ще се оглави от проф. Красимир Гигов, генерален директор БЧК. Планът за ваксинация ще бъде приет от правителството през следващата седмица.

Министърът не даде детайлно разяснение какъв точно ще е планът за ваксинация, тъй като той ще е готов до дни и представен вероятно в петък. Ясно е само, че първо ще се ваксинират уязвимите групи, а след това всички останали. Ваксините най-вероятно ще се поставят от личните лекари. 

„Ние не правим локдаун, всички заедно можем да го направим, това е логиката на мерките“, каза Ангелов и допълни, че вече има лек ефект от тях. „Всеки гражданин трябва да носи гражданско самосъзнание“, каза той.

По думите му има визия кои да са първите мерки, които да бъдат разхлабени и ще се започне от отварянето на детските градини и от яслите, ако нещата вървят добре.

Коментари: 0