Франция ще преследва пресичащите границата скиори

Целта е да не се допусне френски граждани да се заразят там, където ски курортите са отворени

Франция ще преследва пресичащите границата скиори

Снимка: БТА

Франция ще извършва проверки на случаен принцип по границите си с цел да бъдат спрени хората да отидат на ски в чужбина, където зимните курорти са отворени, обяви днес френският премиер Жан Кастекс.

„Целта е да не се допусне френски граждани да се заразят. Това ще може да стане като започнем проверки на случаен принцип по границите“, уточни Кастекс, цитиран от Reuters.

Президентът Еманюел Макрон преди дни обяви, че въпреки разхлабването на мерките, зимните курорти ще останат затворени поне до Нова година. Бизнесът беше категоричен, че това решение е „истинска катастрофа“, тъй като в момента Алпите са празни.

След като планинските курорти в цял свят бяха затворени предсрочно в края на миналия зимен сезон, предстоящият може да се окаже още по-тежък. Причината е, че Германия, Франция и Италия настояват за общо затваряне на ски зоните в ЕС. Канцлерът Ангела Меркел започна серия от преговори с европейските лидери, за да се опита да ги убеди, че това ще помогне в борбата с пандемията.

От българското министерство на туризма се обявиха твърдо против тази идея с мотива, че трите ни най-големи курорта – Банско, Боровец и Пампорово - са безопасни, след като са направили сериозни инвестиции, за да спазват противоепидемичните мерки. От ведомството добавят, че още през октомври сме въвели единни правила срещу заразата заради идващия сезон и няма да бъдат допуснати компромиси.

Коментари: 0