Първата пандемична подкрепа от ЕС за България ще е 804 млн. лв.

Средствата са по линия на програмата REACT-EU, която е отговорът на Блока срещу негативните ефекти върху националните държави от Covid-19

Първата пандемична подкрепа от ЕС за България ще е 804 млн. лв.

Снимка: МС

През 2021 г. България ще получи 804 млн. лв. по европейския инструмент REACT-EU, с който Европейския съюз подкрепя националните държави в справянето им с пандемията от Covid-19. Става въпрос за извънредни средства към оперативните програми, с които да се укрепят икономиките и работните места в най-засегнатите региони, както и за подготвяне на екологично, цифрово и устойчиво възстановяване.

Ресурсите по този инструмент ще бъдат предоставени през 2021 и 2022 г., което ще послужи за преход от спешните мерки в отговор на COVID-19 към следващия етап – на възстановяване на икономиката в дългосрочен план.

Днес правителството одобри финансовото разпределение за следващата година на средствата по оперативните програми (2014-2020 г.), които ще бъдат осигурени чрез REACT-EU.

Вицепремиерът  Томислав Дончев изтъкна, че допълнително европейско финансиране до момента за справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове не е постъпвало. „Всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни Оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата. Това са ОП „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентоспособност“, добави Дончев.

На днешното заседание на Министерския съвет стана ясно, че средствата за държавите членки за 2022 г. ще бъдат определени през есента на следващата година.

През 2021 г. за България ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът „Топъл обяд“ по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, уточняват от МС.

Коментари: 0