Бумът на петрола в САЩ ще повлияе на благополучието на ОПЕК през 2018 г.

Въпреки ограниченията на страните от ОПЕК с цел съживяване на цените, добивът на страните извън организацията надхвърля световното търсене

Бумът на петрола в САЩ ще повлияе на благополучието на ОПЕК през 2018 г.
596 ~ 1 мин. четене

През следващата година петролният бум в САЩ ще продължи да оказва негативно влияние върху благополучието на Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК), коментира CNN. В своята първа прогноза за 2018 г. Международната агенция по енергетика заяви, че очаква страните извън ОПЕК да увеличат добива на нефт с около 1.5 млн. барела на ден, надхвърляйки ръста на световното търсене.

САЩ ще допринесат за около половината от това повишаване. А това означава, че ръстът на пазара ще продължи, въпреки усилията на повечето страни производители от ОПЕК да ограничат собствената си продукция.

ОПЕК и някои държави, които са извън организацията, водени от Русия, миналия месец в опит да съживят цените, постигнаха съгласие да удължат действието на ограничителните мерки за добив на петрол с девет месеца до края на март 2018 г.  Първоначално тази санкция трябваше да действа само от началото на 2017 г. до края на юни, но тя не успя да постигне желания ефект.

Водещите играчи като Саудитска Арабия и Русия обещаха да направят „каквото е необходимо” за стабилизиране на пазара и на печалбите от нефт, на които техните икономики разчитат. Тези усилия обаче бяха засенчени от мащабен бум в добива на американските шистови оператори, които станаха много по-ефективни. От Международната агенция по енергетика очакват добивът на суров нефт в САЩ да нарасне със 780 хил. барела на ден догодина.

Подкрепи Economic.bg