България със скромно възстановяване спрямо Европа

Единствено Литва и Финландия имат по-малък тримесечен растеж от България

България със скромно възстановяване спрямо Европа

Снимка: Unsplash

Българската икономика отчете по-висок от очаквания икономически растеж през третото тримесечие спрямо предходното, но и един от най-големият годишен спад след кризата през 2008-2009 г. Въпреки това обаче той изглежда твърде скромен на фона на другите страни членки на Европейския съюз.

Експресните данни на европейската статистическа служба показват, че ръстът на реалния брутен вътрешен продукт за периода юли-септември е сред най-слабите в Европейския съюз, а спадът на годишна база - сред най-големите. Това още веднъж потвърждава, че България може и да е сред страните с относително слаб пряк удар от коронакризата, но възстановяването ѝ от него ще бъде много по-бавно в сравнение с останалите европейски икономики.

През второто тримесечие например икономиката на ЕС намалява с 11.4% спрямо предходното (при -10.1% в България), а през третото се възстановява с 11.6% - почти три пъти над българския темп (4.3%). На годишна база пък ЕС отчита спад от 4.3%, еврозоната - 4.4%, а в България той е -5.2%.

Спрямо тежките пролетни месеци най-резкият икономически отскок за периода юли-септември се наблюдава във Франция, Испания и Италия, където и потъването от пролетта бе най-сериозно - с двуцифрени стойности. По-малък растеж от България пък имат само Литва и Финландия, чиито икономически спадове бяха малко по-леки от този на България.

По-голям годишен спад за третото тримесечие от България имат само Чехия, Испания, Австрия, Португалия и Румъния. До една те бяха с по-голям годишен спад от България. Икономиките на страни с тотално потъване като Германия, Франция, Италия, Унгария и Словакия успяват да се доближат към растеж на годишна база.

Въпреки всичко, дори два месеца преди края ѝ, икономически заключения за цялата година е трудно да се направят предвид ускореното разпространение на COVID-19 в България и Европа от октомври насам и негативния ефект, който това ще има върху темпа на икономическо възстановяване в бъдеще.

Коментари: 0