Българка е втората жена в историята начело на Банката за развитие на Съвета на Европа

Това е най старата международна финансова институция в Европа

Българка е втората жена в историята начело на Банката за развитие на Съвета на Европа

Снимка: МФ

3056 ~ 1 мин. четене

За втори път в историята на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) ще бъде оглавена от жена, и то българка. Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова е новият председател на Управителния съвет на най-старата международна финансова институция в Европа, съобщават от българското финансово ведомство.

Тя заема поста от 18 декември, а мандатът ѝ е 3-годишен.

Управителният съвет е върховният орган на БРСЕ, който се състои от председател и по един представител на всяка държава член. Той определя стратегическите насоки за развитие на банката, както и приемането на нови членове. Председателят отговаря за политическите отношения с длъжностните лица на държавите членки, Съвета на Европа и други международни институции, в тясно сътрудничество с управителя на БРСЕ. Функциите на позицията включват също редовно представяне на информация за дейността на банката пред Комитета на министрите и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Мандатът на председателя на УС може да бъде подновен веднъж. Всяка държава член на банката има право да представи свой кандидат за позицията, като правителството номинира българския заместник-министър на финансите през октомври тази година.

България е член на БРСЕ от 28 май 1994 г.

Подкрепи Economic.bg