И Сенатът одобри санкциите срещу „Северен поток-2“ и „Турски поток“

В Закона за бюджета на националната отбрана са включени и санкции срещу Турция

И Сенатът одобри санкциите срещу „Северен поток-2“ и „Турски поток“

Снимка: БТА

1540 ~ 1 мин. четене

Сенатът на Съединените щати одобри окончателната версия на Закона за бюджета на националната отбрана за 2021 г., като за законопроекта гласуваха 84 сенатори, а 13 бяха против.

Законопроектът предлага да се отпуснат 731.6 млрд. долара за целите на националната отбрана, като 635,5 милиарда щатски долара отиват за Министерството на отбраната, 26.6 млрд. долара за програми за националната сигурност на Министерството на енергетиката, 69 млрд. долара за операции в извънредни ситуации и 494 млн. долара за дейности, свързани с отбраната.

В закона за бюджета са включени санкции срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“, както и срещу Турция заради закупуването на руските зенитни системи С-400, съобщава агенция ТАСС.

Камарата на представителите прие Закона за отбраната 8 декември с 335 гласа „за“ срещу 78 „против“.

Президентът Доналд Тръмп многократно заплашваше да наложи вето върху законопроекта по множество спорни въпроси, според него. Американски медии обаче съобщиха, че огромното мнозинство, с което законопроектът беше одобрен в Конгреса, позволява на Камарата на представителите да отмени евентуалното вето на президента.

Подкрепи Economic.bg