Carrefour няма да се продаде по „политически причини“

Alimentation Couche-Tard Inc. и френската Carrefour обявиха край на преговорите за сливане

Carrefour няма да се продаде по „политически причини“

Снимка: Wikipedia

Канадският търговец на дребно Alimentation Couche-Tard Inc. и френската Carrefour обявиха край на преговорите за сливане. Решението е взето след срещата на основателя и председател на Борда на директорите на канадската компания, Алън Бушар, с министъра на икономиката и финансите на Франция Бруно Льо Мер. По информация на Le Figaro френският министър е казал на Бушар, че Carrefour не може да бъде продаден "по политически причини" - изборите са след малко повече от година.

В петък Льо Мер обясни пред телевизия BFM съпротивата си срещу сливането, като защити стратегическите интереси на Франция. Той отбеляза, че Carrefour е най-големият частен работодател във Франция с над 100 000 служители и представлява 20% от продажбите на храни.

Въпреки политическата опозиция на Франция, стратегическият алианс „държи вратата отворена“ за евентуално подновяване на кандидатурата на по-късна дата, казва канадската фирма.

Канадските и френските търговци на дребно заявиха в съвместно съобщение за пресата, че ще продължат да обсъждат възможностите за партньорство в области като доставки, рационализиране на каналите за разпространение на общите пазари и подобряване на клиентския опит.

Коментари: 0