CEZ подаде иск срещу България за стотици милиони евро

Аргументите - критичната ситуация в енергийния сектор и невъзможността за защита на инвестициите

CEZ подаде иск срещу България за стотици милиони евро

Чешката компания CEZ/AES е подала арбитражен иск срещу България. Това става ясно от прессъобщение на компанията-майка в Прага. Като аргумент от там посочват невъзможността за защита на инвестициите, като до там се е стигнало след множество действия на българските правителства, които са в ущърб на CEZ в страната. 

Стойността на иска не се посочва, но става ясно, че е за стотици милиони евро.

Според компанията ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията.

От CEZ допълват, че компанията многократно е искала от българското правителство да реши проблема и да обезщети компанията за нанесените щети. За целта през ноември 2015 г. е изпратила към българските власти искане за доброволно уреждане на спора, но това предложение така и не е било прието.

"Готови сме да защититим нашите инвестиции по всякакъв начин и арбитражният съд е логичната стъпка", казва Иво Хлавач, отговарящ за външните връзки на CEZ. 

CEZ е в България от 2004 година, когато участва в приватизацията на електроенергийната система. Компанията е доставчик на електроенергия на около 2 млн. битови абонати в района на Западна България. Направените инвестиции в мрежата са в размер на 500 млн. евро. 

CEZ е собственик и на ТЕЦ Варна, която беше затворена в началото на 2015 година, тъй като не отговаря на екологичните изисквания на ЕС. Компанията не успя да намери средства, за да направи нужните инвестиции в екологична инфраструктура.

Според компанията решенията на енергийния регулатор водят до намаляване на печалбата и дори загуба и ниска ликвидност.

Коментари: 0