Централните банки помпат пазарите

Изгледите за видим икономически растеж на глобалната икономика обаче остават все по-илюзорни, смята Бисер Манолов

Централните банки помпат пазарите

Последното развитие на  финансовите пазари бе красноречиво – „те имат нужда от женска ръка“.  Тереза Мей встъпва на вахта на разклатената от политически бури  английска лодка  с огромен кредит на доверие от страна на финансовите пазари. Английската лира направи впечатляващо движение до нивото от  1.33 долара за лира, най-високото й ниво от началото на месеца. 

Определено успокояването на политическите страсти на Острова бе ядреното гориво за фондовия пазар, който изстреля американските борсови индекси S&P и Dow Jones на исторически най-високите им нива. 

Разбира се, че новите финансови инжекции от страна на Bank of Japan  окуражиха дилърите да предприемат все по-рискови инвестиции.  

Според пазарните участници има 80% вероятност  още този месец Централната банка на  Англия да понижи  основната лихва с 0.25%, което може да стане още в четвъртък на първото заседание на надзорниците след Брекзита.  Дали и лихвите на Острова ще навлязат в негативна територия както в Европа и Япония, предстои да видим?! 

Истината е, че  фондовият пазар, макар и свръхбалонизиран, няма алтернатива. Отдавна моделите за оценка на риска са в кърваво червено, и какво от това?  Да, болшинството от акциите са скъпи за инвестиране, и какво от това? Явно ще стават още по скъпи, докато  се изливат милиарди „хеликоптерни пари“ от страна на централните банки. 

Изгледите за видим икономически растеж на глобалната икономика обаче остават все по-илюзорни. Имам чувството, че колкото повече пари се наливат, толкова повече това потиска икономическия растеж. Да припомня, че ЕЦБ пое по пътя на евтините пари преди три години и видим ефект върху икономическото възстановяване на Европа все още няма. Размерът на държавния дълг, който носи отрицателна доходност на инвеститорите вече надхвърли 14 трилиона долара, и какво от това? 

Германия ще издаде първата си облигация, която официално ще носи на своите инвеститори нулева лихва, и какво от това? Още от сега мога да се обзаложа, че инвеститорският интерес ще бъде огромен. Представяте ли си вече пред  какви парадокси  сме изправени? Официално да се дават пари назаем на държавата, срещу които тя официално ни обещава да ни плати 0%. Честито на печелившите!

Коментари: 0