Чехия затваря магазините и ограничава движението на хора

Новите мерки са заради рекордния брой новозаразени в страната

Чехия затваря магазините и ограничава движението на хора

Снимка: БТА

Заради пандемията чешкото правителство реши да затвори всички магазини от 22 октомври, с изключение на хранителните и тези, които продават стоки за бита. Тези за услуги, като фризьорски и козметични салони, ще спрат да работят.

„Магазините се затварят, с изключение на тези, в чийто асортимент има стоки от първа необходимост. В търговските центрове ще останат отворени само обектите, които продават храни, дезинфектанти и стоки за бита, както и аптеките“, написа чешкият министър на здравеопазването Роман Примула в профила си в Twitter.

Освен това са въведени ограничения за движението на гражданите. Разрешени са само пътуванията до работа, пазаруването на хранителни стоки и посещенията при роднини.

Примула заяви, че чешката здравна система скоро ще достигне границите на своя капацитет – въпреки огромното увеличение на броя на леглата. Той каза, че без незабавни действия болниците ще останат без легла и персонал през ноември.

"Мерките, макар и доста стабилни и обременяващи за населението, са абсолютно необходими", каза Примула на пресконференция в сряда.

Във вторник Чехия регистрира рекордно увеличение на случаите на коронавирусна инфекция – 11 984 души за ден. Това е с 3907 повече случая, отколкото в понеделник.

Сега в Чехия има извънредно положение – училища, университети, културни институции са затворени, спортните състезания са спрени. Маски трябва да се носят на всички обществени места от 21 октомври.

Коментари: 0