София купува още 15 трамвая втора употреба от Прага

Мотрисите са тип Т6А5 и са в движение от 25 години

София купува още 15 трамвая втора употреба от Прага

Снимка: Архив/Economic.bg

София ще купи 15 употребявани трамвая от Прага. Решението предстои да се гласува утре на редовното заседание на Столична община, обясни пред Kmeta.bg зам.-кметът на по транспорта Кристиан Кръстев.

Всяко от возилата ще струва 41 000 лв., а срокът му на годност е между 15 и 20 години. "България купува трамваи от Чехия от 1987 г. и досега с нито един не е допусната сериозна техническа авария", аргументира решението Кръстев.

Новите 15 мотриси са тип Т6А5, които са в движение от 1996 г. Те ще заменят старите трамваи, които вече пътуват близо 40 години в София. "Ако решим да ги ремонтираме, ще трябва да дадем над 100 000 лева, което е много по-скъпо, затова ще купим 15 употребявани трамвая", обясни заместник-кметът. Той допълни, че процедурата ще стартира възможно най-бързо, тъй като към чешките возила проявяват сериозен интерес и от други държави.

Предстои утре да бъде актуализиран за втори път бюджетът на София заради COVID кризата. Очакванията са да има допълнително финансиране за градския транспорт в размер на 4 млн. лева. Парите ще се пренасочат от предвидените за строителството на детски градини и училища, тъй като за тяхното строителство общината е получила помощ от държавата.

Коментари: 0