Чистата енергия процъфтява, но не достатъчно

Близо една трета от електричеството на Земята ще идва от възобновяеми източници до 2024 г.

Чистата енергия процъфтява, но не достатъчно

Снимка: Pixabay

Близо една трета от електричеството на Земята ще идва от възобновяеми източници до 2024 г., сочи доклад на Международната агенция по енергетика (IEA), цитиран от CNN. 

Очакванията са капацитетът на зелените енергийни източници да нарасне с 50% в световен мащаб през идните пет години – „стремглав“ скок, еквивалентен на количеството енергия, което в момента се извежда от американските електроцентрали, сочи още докладът. 

Големият растеж, воден от развитието на соларната енергетика, бива стимулиран от намаляващите разходи, по-интелигентните политики и нарастващата загриженост относно климатичната криза. 

Въпреки това IEA предупреждава, че увеличаването на възобновяемите енергийни източници все още е недостатъчно за нуждите от постигане на агресивните цели в борбата с климатичните промени и замърсяването на въздуха. „Трябва да растат много по-силно, за да постигнат дългосрочните цели за устойчива енергия“, пише в доклада изпълнителният директор на IAE Фатих Бирол.

Миграцията към чиста енергия е значителна, включително в САЩ, където електроцентралите посягат към слънчевата енергия, вятъра и природния газ за сметка на въглищата. През идната година се очаква американските централи да консумират по-малко въглища спрямо който и да е момент от 1978 г. насам, сочат прогнозите на Американската администрация за енергийна информация, публикувани по-рано този месец. Това се случва въпреки усилията на президента Доналд Тръмп да съживи въглищата, намалявайки екологичните разпоредби. 

Въглищата дълго време са основен източник на гориво за енергийните компании в Америка. През последните години те биват заменени с природен газ, като възобновяемите енергийни източници също намират почва. 

В световен мащаб обаче въглищата все още царуват и това не се очаква да се промени в близко бъдеще. 

Макар държавите да възприемат слънчевите и вятърни източници IEA казва, че въглищата все още ще са най-големият генератор на енергия в световен мащаб през 2024 г. Агенцията прогнозира, че те ще дават около 34% от електроенергията на планетата през въпросната година, което би било намаление спрямо близо 40-те процента през 2018.

Офшорната вятърна енергия се утроява

Глобалният бум на възобновяемите енергийни източници изпадна в застой през 2018 г. за първи път от две десетилетия. Ударена от по-бавния растеж на соларния сектор в Китай, миналата година бе първата след 2001 г., когато капацитетът за производство на енергия от възобновяеми източници не успя да се увеличи.

Сега обаче се наблюдава ново раздвижване, като IEA предвижда 12% ръст, най-бързият от четири години. Този темп се движи от слънчевата енергия, която бързо се възприема в Европейския съюз, Индия и Виетнам. Впечатление прави и по-високия растеж на вятърна енергия в Съединените щати, ЕС и Китай.

Вятърната енергия ще играе важна роля в следващия етап на бума на възобновяемите източници. Тази, генерирана на сушата, ще състави една четвърт от ръста на възобновяемите енергийни източници през следващите пет години. Вятърната енергия е в основата на зелената енергийна революция в Тексас например, където до 2020 г. се очаква тя да изпревари въглищата, според Rystad Energy.

Вятърът в морето, макар и малък източник на енергия в сравнение с други в момента, също се радва на експлозивен растеж. IЕА прогнозира, че този тип мощност се очаква да се утрои до 2024 г., обусловена от търговете в ЕС и растежа в Китай и САЩ.

Огромният потенциал на морския вятър личи и край източното крайбрежие на Великобритания, където датската енергийна компания Orsted работи за завършването на най-голямата в света офшорна вятърна централа. Проектът Hornsea One ще произведе достатъчно енергия, за да снабди 1 милион жилища в Обединеното кралство с чиста енергия, след като бъде завършен през 2020 г.

Соларната енергия продължава да поевтинява

И все пак слънчевата енергия ще бъде най-големият двигател на бума на възобновяемите енергийни източници в средносрочен план, представляващ 60% от очаквания растеж до 2024 г., пише още IEA в доклада си. Причината е, че разходите за соларно производство ще паднат с още между 15% до 35% през този период, което прави този тип централи „икономически привлекателни в повечето страни“.

Намаляването на слънчевите разходи събра очите на корпоративна Америка, насърчавайки компании като Facebook и General Motors да постигнат споразумения за закупуване на електроенергия, които проправят пътя за мащабни проекти за възобновяема енергия. По-рано тази година Mondelez се съгласи да купува достатъчно слънчева енергия за производството на 10 милиарда бисквитки Oreo годишно.

Соларните панели по домове, търговски сгради и фабрики се множат. Благодарение на намаляването на разходите се очаква разпределената слънчева енергия да се удвои до 2024 г., като Китай ще представлява почти половината от този ръст. Азиатската страна вероятно ще изпревари ЕС още през 2021 г. като лидер при соларните панели. 

Очаква се приблизително 100 милиона соларни покривни системи за домове ще са в експлоатация по целия свят до 2024 г.

И все пак IEA предупреди, че растежът на електроенергия от възобновяеми източници „трябва да се ускори значително“, за да се постигнат дългосрочни цели за устойчива енергия. Енергийният надзирател призова правителствата да ускорят приемането чрез изчистване на политическата и регулаторна несигурност, намаляване на инвестиционния риск в развиващите се икономики и намиране на решения за това как да се интегрира вятърната и слънчевата енергия в електроенергийната система. „Изискват се много по-големи усилия“, отбелязва докладът. 

Коментари: 0