Coca-Cola откри в София втория си по големина IT център в света

В него ще бъдат наети общо 130 служители

Coca-Cola откри в София втория си по големина IT център в света
7122 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Световният производител на безалкохолни напитки Coca-Cola официално откри в София втория си по големина научно-развоен център в сферата на информационните технологии (IT). По-голям от българския е единствено този в Атланта, САЩ.

Новото звено на корпорацията ще се занимава с разработки в областта на новите технологии, в това число изкуствен интелект, киберсигурност, анализ на данни, електронна търговия, дигитален маркетинг. Обръщайки внимание на информационните технологии, компанията цели да развие своите бизнес решения, обясни главният директор по IT на гиганта Бари Симпсън, който бе в София специално за откриването на развойния център тук. Идеята е чрез иновации да се помогне за преодоляването на бизнес проблемите.

С тази мисия ще се заемат общо около 130 души, колкото общо служители се очаква да бъдат наети в R&D центъра. Според столичния кмет Йорданка Фандъкова разкриването на структури като тази на Coca-Cola са възможност за младите хора да останат или да се върнат в България. „Инвестициите в IT сектора са ключови за развитието на нашия град и за отварянето на висококачествени работни места“, каза още тя и добави, че отварянето на развоен център тук показва, че градът вече бива разпознат като привлекателно място за бизнес и иновации. Според Фандъкова развитието на инфраструктурата спомага за това, но най-важният фактор са хората.

Същото мнение изрази и зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По негови думи над 10 000 компании оперират в сектора, а оборотът на услугите в него се е увеличил с 300% за последните 7 години, достигайки 2.5 млрд. евро.

Стратегията на самата Coca-Cola също е ориентирана към кадрите. Наетите в новия R&D център ще имат шанса да се възползват както от професионални обучения, така и от възможността да изградят кариера на глобално ниво в компанията.

Според посланика на САЩ в България Ерик Рубин инвестицията на Coca-Cola ще е полезна както за корпорацията, така и за бизнес средата в страната. Любопитното е, че софтуерните решения, които ще се разработват у нас, ще бъдат прилагани в организационните структури на компанията по целия свят.

Въпреки че лентата на развойния IT център в София бе прерязана днес, Бари Симпсън вече даде заявка за разширяване на звеното. Той отбеляза, че компанията, която има над 130-годишна история, продължава да бъде иноватор и затова предвидливо инвестира в информационни технологии на фона на дигиталната революция.
Коментари: 0