Дейселблум: Гърция може да получи пари още през март

Условието е започване на реформите още сега, с цел по-бързото им реализиране

Дейселблум: Гърция може да получи пари още през март
124 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Гърция може да получи последните 7,2 млрд. долара по спасителната си програма още през март в зависимост от прогреса по прилагането на нужните реформи. Това мнение изказа пред The Financial Times холандският финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

„Посланието ми към гърците е: опитайте да започнете програмата още преди да са приключили преговорите“, заяви Дейселблум. „Има някои неща, които можете да започнете да правите днес. Ако направите това, то някъде през март може да има първо разплащане. Но това ще изисква прогрес, не само намерения.”, допълни той.

Подобни слова ще бъдат посрещнати с радост в Атина. Очаква се средствата на страната да свършат през март. През този месец предстои и плащане на вноска към Международния валутен фонд на стойност 1,6 млрд. евро, а други финансови задължения също очакват Гърция в близко бъдеще.

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви в неделя, че Атина ще трябва да обсъди със своите кредитори плащанията по дълга, някои от които са насрочени за този месец. Неговата цел ще е промяна в графика за плащанията на вноските, за да станат „по-устойчиви“. В същото време той обяви, че гърците ще направят всичко възможно, за да изпълнят задълженията си. „Ще изстискаме кръв от камъните, ако трябва да го направим сами, и ще го направим“, заяви гръцкият финансов министър.

Дейселблум призова новото гръцко правителство да използва четиримесечния прозорец на отсрочка, даден от кредиторите на страната, за да започне да изпълнява плана за реформи, ако иска да си осигури бъдеща помощ. „Ако прекараме два месеца, говорейки си и не правим нищо, в края на април ще има сериозни проблеми“, завърши той.

Коментари: 0