Майкъл Джордан вече е милиардер

Бившият баскетболист и настоящ собственик на клуб от НБА натрупа значително състояние

Майкъл Джордан вече е милиардер
4352 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Майкъл Джордан вече е в списъка на милиардерите на списание Forbes. В момента той е 513-тият най-богат човек в света, а състоянието му се оценява на точно 1 млрд. долара., информира Business Insider.

Основната причина богатството на Джордан да достигне тази сериозна цифра е главоломно растящата стойност на отборите в НБА. Баскетболната легенда притежава тима на Шарлът Хорнетс франчайз, който повиши стойността си от 410 млн. долара през миналата година до 725 млн. през тази, особено след като друг известен клуб – Лос Анджелис Клипърс беше купен за впечатляващите 2 млрд. долара от бившия шеф на Майкрософт Стийв Балмър.

Джордан стана собственик на Хорнетс през 2010 г., плащайки 275 млн. долара. Това изглежда като далновидна инвестиция, имайки предвид новата солидна ТВ сделка на Лигата с медийните гиганти ESPN и Turner. Тя стартира през 2016 г. и двете компании ще плащат за правата на мачовете от НБА средно по 2,66 млрд. долара годишно. Предишното споразумение предвиждаше приход от 930 млн. долара за асоциацията. Което означава нови 57 млн. долара годишно за отбора на Въздушния.

Според Forbes делът на Джордан в клуба в момента се оценява на около 500 млн. долара. Той купи Хорнетс, когато цените на франчайзите в НБА бяха в застой. А в последните 3 г. те се повишиха главоломно. 

Останалата част от състоянието на Джордан е резултат от сделката му с Nike, която само за 2013 г. му е донесла 90 млн. долара. 

Коментари: 0