Положителен изход за доставките на синьо гориво

Русия и Украйна гарантират пълното изпълнение на доставките на газ за ЕС

Положителен изход за доставките на синьо гориво
108 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Русия и Украйна ще гарантират пълното изпълнение на „зимния пакет“ от доставки на газ за Украйна до 31 декември 2015 година, предаде късно вчера ТАСС, цитирайки европейски източник след приключилите преговори в Брюксел.

На проведената късно вчера среща, която имаше за цел да реши изходът от проблема за доставките на синьо гориво, присъстваха заместник-председателят на Еврокомисията за Енергийния съюз Марош Шефчович и министрите на енергетиката на Русия и Украйна.

Проблемът се разви още миналия месец, когато „Газпром” започна да доставя газ пряко на районите, контролирани от сепаратистите в Източна Украйна и настоя Киев да плати за тези доставки. Бунтовническите лидери в Източна Украйна заявиха, че Киев неочаквано е спрял доставките и поискаха достъп до газ от Русия, която е обвинена в подкрепа на сепаратистите.

В края на март ще се проведат нови тристранни преговори, на които ще бъде обсъден обсъден и въпросът за „летния пакет“ газови доставки, заяви пред журналисти Александър Новак. По думите му належащият въпрос за Донбас е технически сложен и няма да влезе към „зимния пакет“.

На вчерашната среща е бил обсъждан и въпросът за състав на работната група за газовите доставки за региона, но не е бил решен, заяви постоянният представител на Русия и Европейският съюз Владимир Чижов, като добави, че Украйна е обещала да осигури непрекъснатия транзит на газ за Европа,

Коментари: 0