Dalian Wanda ще направи нова забележителност в Сидни

Китайската строителна компания ще инвестира $1 млрд. в офис проект

Dalian Wanda ще направи нова забележителност в Сидни

Dalian Wanda се опитва да се превърне във водещ инвеститор от световен мащаб. Компанията официално обяви, че възнамерява да инвестира близо 1 млрд. щатски долара в офис сграда, която наскоро закупи от американската компания Blackstone, съобщава BBC. Тя се намира в близост до пристанището на града и заради локацията си може да се превърне в нов символ на Австралия.

Китайската компания все по-разнообразно разширява портфолиото си, след като в края на миналата седмица официално заяви намеренията си да закупи акции за 45 млн. евро в един от най-популярните европейски футболни клубове – Атлетико Мадрид. По този начин те ще придобият около 20% от акциите на испанския футболен отбор и така ще се превърнат в първата китайска компания, която официално инвестира в европейския клубен футбол.

Решението не е никак странно, след като от Dalian Wanda възнамеряват да направят собствена хотелска верига, която ще стартира именно от Мадрид, а след това и в Лондон. Плановете за инвестицията включват и широка мрежа от независими недвижими имоти, като общата стойност на европейското им начинание се оценява на над 2 млрд. щатски долара, според проучване на Reuters.

Собственикът на Dalian Wanda - Уан Дзиенлин, се смята за един от най-богатите китайци и трети по големина на състоянието в цяла Азия. Състоянието му се оценява на около 14 млрд. долара, като в портфолиото му личат доста известни световни компании, главно опериращи в развлекателния бизнес. Той е собственик на мрежа от увеселителни паркове в Китай, които успешно се конкурират с Disneyland.

Dalian Wanda също така е майчино дружество на американската кино верига AMC, а сред най-интересните компании под тяхно ръководство е Sunseeker, която е особено популярна сред притежателите на луксозни яхти.

Сградата в Сидни, която трябва да се превърне в световно известна забележителност, се нарича Gold Fields House и е сред основните бизнес центрове в града. „Очакваме с нетърпение да създадем нова забележителност в Сидни“, коментираха от компанията днес, като освен нея те възнамеряват да отворят търговски обекти и хотел в района на пристанището.

Коментари: 0