Изплащането на гарантираните влогове в КТБ възстанови депозитите в банковата система

Крехкият ръст в кредитите продължава

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ възстанови депозитите в банковата система
Автор: Стилиян Гребеничарски

След като започна изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка, депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система отново нарастват през декември, става ясно от публикуваните днес данни на БНБ.

Изваждането на институцията с отнет лиценз от статистиката доведе до понижение от 4,6% на годишна база през ноември. В последния месец от годината депозитите на неправителствения сектор отново върнаха възходящата си посока, добавяйки 1,5% до 57,640 млрд. лв. (73,2% от БВП). Огромната част от изплатените вече 3,407 млрд. лева гарантирани депозити са останали в банковата система.

След годишен спад от 3,8% през ноември, депозитите на нефинансовите предприятия намаляват и в последния месец от годината - с 0,7% до 15,349 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата са с 4,1% повече спрямо декември 2013 г. Общият им размер е 39,262 млрд. лв. или близо половината от брутния вътрешен продукт на страната. Покачването е по-ниско от обичайното за последните години, отразявайки резкия спад на лихвените равнища през 2014 г. Ефектът от КТБ през ноември бе годишен спад от 3,4%.

В края на годината общият размер на кредитите за неправителствения сектор в системата е 50,837 млрд. лв., намалявайки за един месец с 63 млн. лв. Понижението на годишна база е 8,2%, но ако се изключи ефекта от Корпоративна търговска банка, кредитите остават без значително изменение – ръст от 0,3%. Най-силно положително влияние имат нетните продажби в категория „Други парично-финансови институции”, които са възлезли на 30 млн. лв. за 12 месеца.

Имайки предвид ориентирането на КТБ във финансиране на бизнес проекти, отнемането на лиценза ѝ оказва най-силно влияние върху кредитите за нефинансови институции. Те намаляват с 11,6% на годишна база и в края на годината са 31,011 млрд. лв. (39,4% от БВП).

Заемите на домакинствата намаляват с 1,6% и възлизат на 18,379 млрд. лв. Най-силно за една година се свиват „другите” кредити – с 8,2% (до 806 млн. лв.), спадът при потребителските е 2% (до 7,277 млрд. лв.), а жилищните намаляват до 8,749 млрд. лв. или с 0,9%.


Коментари: 0