Дания първа в света се отказа окончателно от AstraZeneca

Решението ще измести леко планираното приключване на датската схема за ваксинация

Дания първа в света се отказа окончателно от AstraZeneca

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

В сряда Дания стана първата страна, която окончателно обяви, че спира да използва ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca след данните за възможната ѝ връзка с много редки случаи на тромбоза. Решението ще измести леко планираното приключване на датската схема за ваксинация към началото на август, предава Reuters.

Ваксина на AstraZeneca

Резултатите от разследванията за образуването на кръвни съсиреци

показаха реални и сериозни странични ефекти. Въз основа на цялостно съображение, ние избрахме да продължим програмата за ваксиниране за всички целеви групи без тази ваксина“, заяви в изявление ръководителят на здравната агенция Сьорен Брострьом.

Миналата седмица регулаторният орган на Европейския съюз заяви, че е открил възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), но смята, че рискът от смърт от COVID-19 е „много по-голям“ от риска на смъртност от редки нежелани реакции.

Към 4 април Европейската агенция по лекарствата е получила съобщения за 169 случая на CVST, след като 34 милиона дози AstraZeneca са били приложени в Европейското икономическо пространство. Регулаторът на ЕС обаче остави на отделните държави да направят свои собствени оценки на риска и да решат как да прилагат ваксината.

Много страни в Европа и другаде са възобновили прилагането на препарата, като някои са ограничили използването му до определени възрастови групи.

Припомняме, че Дания бе първата държава, която временно прекрати използването на ваксината през март поради опасения за безопасността, и също така постави ваксината на Johnson & Johnson на пауза в очакване на по-нататъшни разследвания за възможна подобна връзка с тромбозите.

Почти един милион от 5.8 милиона население на страната са получили първите си дози от ваксината - 77% са получили ваксината на Pfizer-BioNTech, 7.8% - тази на Moderna и 15.3% - тази на AstraZeneca.

Коментари: 0