Данните за БВП на Германия са във фокуса на инвеститорите

Съществува опасност водещата икономика в Европейския съюз да изпадне в рецесия

Данните за БВП на Германия са във фокуса на инвеститорите
Акциите на Уолстрийт скочиха вчера след като Доналд Тръмп заяви, че Китай е готов да възобнови преговорите след проведен телефонен разговор в неделя. Инвеститорите бяха силно обнадеждени от новината и в края на деня индексът на 30-те сини чипа Dow Jones изпрати първия ден от новата седмица с близо 270 точки повече до 25898 пункта. Широкият S&P 500 нарасна с 1.1% до 2878 пункта, а технологичният NASDAQ – с 1.32 на сто до 7853 пункта. 

След новината за възобновяване на преговорите между Пекин и Вашингтон производителите на микрочипове като Micron и Advanced Micro Devices поскъпнаха с 1.1% и 2.5% респективно, а Apple поведе Dow с ръст от 1%. Зелената вълна идва след тежките разпродажби в петък след новината за нова доза мита между двете най-големи икономики.

След като Китай обяви, че ще обложи стоки на стойност 75 млрд. долара, в това число и щатски автомобили, Тръмп обеща да увеличи тарифите от 25% на 30% върху китайски стоки на стойност 250 млрд. долара. През август големите индекси се понижиха с над 3% заради нарастващото напрежение между двете страни. Междувременно убежищата като среброто, златото и дългосрочните облигации скочиха през последния месец. Водещите ETF-и SPDR Gold Trust, iShares Silver Trust и iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) поскъпнаха със съответно 8.2%, 8.6% и 10%. В Европа борсите в Лондон останаха затворени, а немският бенчмарк DAX се повиши с 0.4 на сто до 11658 пункта след срещата на Г7 във Франция. Междувременно  парижкият САС нарасна с 0.45% до 5351 пункта.

БВП – Германия 

Днес денят ще стартира с данни за БВП на Германия за второто тримесечие на годината. Очаква се да няма изменение, но данните ще бъдат във фокуса на инвеститорите предвид опасността водещата икономика в Европейския съюз да изпадне в рецесия.   

След като за известно време акциите на една от силно волатилните компании отново се понижиха под 200 долара, последва скок и опит за тест на 50-седмичната средна ЕМА, но реален тест нямаше и скоро след това книжата отново записаха значително поевтиняване. Очакваме то да се задълбочи, но да срещне подкрепа при 200 долара или малко под тези стойности. Нискочестотна графика ще ни покаже удачният момент за средносрочна продажба, а в последствие – и точният момент за покупка с цел около 230-240 долара на акция.

Популярната валутна двойка продължава движението си в рамките на низходящ канал, като след като за кратко лирата напредна спрямо долара значително, поскъпването й беше ограничено от горната граница на канала и вчера двойката записа червена свещ. Очакваме спадът й да се задълбочи, поради което, при липса на значими икономически събития през идните дни, може да се влезе в къса позиция с цел 1.2100 и дори 1.2000.

Среброто направи впечатляващо представяне през последните два месеца, като миналият петък беше много силен за ценния метал, а вчера котировките стартираха на по-високо ниво и запазиха растежа. Осцилатoрът MACD е в положителна територия с възходящо движение и очакваме тенденцията да се запази поне в средносрочен план, поради което всяко понижение може да се използва за покупка на по-изгодни цени. 

Технологичният бенчмарк на САЩ проби 50-дневната експоненциална средна, а след нея – и подкрепата от началото на годината. Въпреки спада под това ниво, нагласите ни са за възстановяване на движението, но за покупка препоръчваме да се изчака изкачване над  долната граница на образувания възходящ канал и настояща съпротива. Сигнал за продажба бихме приели спад под 7750 с цел около 7500 пункта.
Коментари: 0