Костов: Прокуратурата ме атакува чрез НАП

Приключва ревизия срещу него и съпругата му, според която заеми за близо 500 хил. лева не са техни

Костов: Прокуратурата ме атакува чрез НАП

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Иван Костов заяви, че очаква провокация срещу него от страна на прокуратурата, която да се осъществи чрез Националната агенция за приходите (НАП). Данъчната администрация през последните 2-3 години прави проверка срещу бившия премиер и приключването ѝ ще се окаже точно в момента, когато тече изборната кампания за местния вот наесен. Това обясни Костов пред бТВ тази сутрин.

Според него това ще даде възможност на прокуратурата да действа срещу него, защото стои зад обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение"), която се обяви против избора на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Костов обясни, че ревизията е за значителни средства - негови и на съпругата му, които са за почти 500 хил. лв. - 262 хил. лева заем на съпругата му и 235 хил. лева на негово име. Според експремиера обаче тези суми са били декларирани преди години пред Сметната палата и са публично достояние. Парите са се увеличили в годините, защото са били предоставяни на инвестиционни дружества. От последното, в което са били вложени, са били дадени в заем на акционерно дружество, за което има документи. Общо 15 документа, от които безспорно се вижда собствеността върху средствата, са били предоставени на Националната агенция за приходите, обясни Костов. Въпреки това в НАП са стигнали до "абсурдното", по думите на Костов, заключение в средата на август, че парите "в особено големи размери" не са на семейство Костови и трябва да бъдат обложени, а прокуратурата ще започне следствие.

"В средата на август излиза докладът на приходната агенция, сроковете за възражения изтичат в средата на изборната кампания. И това прави връзката между личния ми проблем и изборната кампания, ще се даде възможност на прокуратурата да действа срещу човека, за който те са убедени, че стои зад "Демократична България", която е срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор", обясни ситуацията Костов.

Той изрази надежда, че ръководството на приходната администрация ще се запознае с фактите и няма да позволи приходната агенция да бъде използвана за политически цели в предизборна кампания. Той призова да не се допусне нов срив на институцията като се позволи да обслужва кампания на прокуратурата. Костов прогнозира, че държавното обвинение ще загуби делата, които семейството му ще заведе срещу нея.

Той посочи, че защитава позицията, която имат и всички европейски институции, които очакват реформа в българската прокуратура. "Възразявам от същите позиции като тези на европейските институции", каза бившият премиер.

Всички тези институции твърдят, че българската съдебна реформа не е завършена и това съвпада с моето мнение. Аз не съм против Гешев като персона, а против начина, по който функционира прокуратурата, обясни Костов и допълни, че не се страхува че ще бъда разследван.
Коментари: 0