Дървата за огрев остават на същите цени

Горските стопанства са готови за новия отоплителен сезон

Дървата за огрев остават на същите цени
4331 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Цените на дървесината, която се използва за огрев, няма да се повишат през новия отоплителен сезон. Това заяви пред БНР инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно горско предприятие.

„Нашите цени не са повишени в сравнение с миналата година и са задържани в същите нива – тези за широколистните дърва са от 30 до 40 лева, а за иглолистните – от 20 до 30 лева без ДДС, в зависимост от спецификата на отделните горски стопанства“, съобщи Дамянов.

Той обяви, че от горското стопанство имат готовност с 300 хил.пространствени кубика, а към момента сапредоставени около 20-25 хил. кубика или 10% от предвидените дърва за огрев, тъй като активният сезон на търсене все още не е започнал.

Дамянов поясни, че няма риск цените да скочат и допълни, че посочените от него стойности се отнасят за дървата, които са на склад в гората. „Следващата операция, която касае транспортирането на дървата от гората до жилището на частния стопанин, се извършва от частни транспортни средства, върху които ние няма как да влияем.

Той обясни, че потребителите на дървесина, които сами си отсичат дърва за огрев през зимата след съответните разрешителни, могат да се възползват от значително по-ниски цени, но все по-малко хора имат необходимата трудоспособност и го правят.

За да бъдат сигурни, че дървата им са отсечени легално, потребителите трябва да следят за положена контролна горска мярка, както и сложени контролни пластмасови пластини с идентификационен номер, допълни инженерът.

„Трябва да им бъде издаден и превозен билет от служител на съответното горско стопанство, което гарантира, че дървата са законно придобити. Ако някъде някой има проблем, нека да сигнализира незабавно“, обясни той. 

„Нормално е при повишеното търсене специално на дървата в момента да се правят опити за незаконно транспортиране и добив, но ние сме взели съответни мерки“, добави директорът на Югозападното държавно горско предприятие.

Подкрепи Economic.bg