Държавата, която отпечата банкноти с правописна грешка

Въпреки това банкнотите остават законно платежно средство

Държавата, която отпечата банкноти с правописна грешка
13212 ~ 1 мин. четене
Най-новата банкнота на Австралия от 50 долара идва с голяма грешка, скрита в малкия шрифт - притеснителна печатна грешка.

Резервната банка на Австралия (RBA, централната банка на страната) е изписала думата "responsibility" (отговорност) като "responsibilty"" върху милиони нови жълти банкноти.

RBA потвърди за печатната грешка в четвъртък и заяви, че тя ще бъде фиксирана в бъдещите емисии на банкнотата.Засега около 46 милиона от новите банкноти се използват в цялата страна.

Те бяха пуснати в края на миналата година и на тях е изобразена Едит Коуан, първата жена в австралийския парламент.

Това, което на картинката до портрета й прилича на тревна площ, всъщност са редове от текст - цитат от първата й реч пред парламента.

Банкнотата от 50 долара е най-разпространената в Австралия и най-често се издава от банкомати. От другата страна на купюра е изобразен Дейвид Унайпон.

Когато новата партида се появи в обращение през октомври, бе обявено, че банкнотите имат нови защити, вградени в дизайна, за да се подобри достъпността и да се предотврати фалшифицирането.

И за всеки, който се чуди - да, сгрешената банкнота си остава напълно валидна като платежно средство.

Според някои дори е възможно, макар че са цели 46 милиона, банкнотите с правописна грешка да придобият колекционерска стойност.
Коментари: 0