Държавната „Автомагистрали“ е купила нова техника за изграждането на „Хемус“

Изграждането на новите 134 км от \"Хемус\" бяха възложени на фирмата през декември миналата година от Агенция \"Пътна инфраструктура\"

Държавната „Автомагистрали“ е купила нова техника за изграждането на „Хемус“

Снимка: Автомагистрали ЕАД

3386 ~ 1 мин. четене
Държавната компания "Автомагистрали" ЕАД, която ще изгражда новите 134,14 км от АМ "Хемус", разширява наличната си строителна и транспортна техника с 20 тежкотоварни автомобила и 11 тежки строителни машини като булдозери, колесни багери, верижни багери, челни товарачи, валяци, комбинирани багери. Това съобщиха от компанията за медиите.

Сред най-впечатляващите машини е 40-тонния булдозер, разработен в Япония. "Той е толкова мощен, че може да прегази танк. Не му отстъпват по сила и новите верижни багери с тегло 36 т. и 22 т. Кофата на такъв багер "яде" скалата като пясък", казва главният инженер на фирмата Евгени Генчев.

С високи технически характеристики са челните товарачи и комбинираните багери. Наличието им ще улесни и ускори работата по новото трасе на "Хемус", тъй като скалната маса, пръстта и асфалтът на този тежък участък ще бъдат милиони кубици.

За покупката се използват средства на "Автомагистрали" ЕАД. Отпуснатите от правителството 1,124 млрд. лв. без ДДС за изграждане на новите 134,14 км са по сметка на МРРБ в БНБ и от тях не може да се плаща авансово, а само срещу свършена работа.

Изграждането на новите 134 км от "Хемус" бяха възложени на фирмата през декември миналата година от Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се строителството на новия участък да започне през тази пролет.
Коментари: 0