Действията на Турция обезпокоиха ООН

Общо над 120 хил. души са уволнени от работа и повече от 40 000 арестувани в резултат на неуспешния преврат

Действията на Турция обезпокоиха ООН
4070 ~ 1 мин. четене

Върховният комисар по правата на човека на ООН Зейд Раад ал-Хюсеин изрази дълбоката си загриженост заради масовите арести и уволнения на държавни служители в Турция и обновеното извънредното положение там. Според него сега в страната царува "атмосфера на страх". На пресконференция в Женева той каза, че Анкара трябва да отговори на яростните атаки, но не трябва да нарушава правата на човека.

Само за няколко дни Турция изгони повече от 3900 души от държавната служба и военните, смятайки ги за заплаха за националната сигурност. В събота, 29 април се проведе втората основна чистката откакто президентът Тайип Ердоган спечели нова всеобхватна власт след референдума миналия месец.

Миналата сряда, повече от 9000 полицейски бяха уволнени, а друг 1000 задържани за предполагаеми връзки с мрежата на базираният в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото обвинява Анкара за опита за преврат през юли миналата година. Той отрича да е замесен.

Ердоган многократно заяви, че неговото правителство не ограничава необходимостта от свобода на словото и че мерките за сигурност са с оглед на тежестта на заплахите пред Турция.

Общо над 120 хил. души са били спрени или уволнени от работа и повече от 40 000 арестувани в резултат на неуспешния преврат, при които загинаха 240 души, предимно цивилни.

Голям брой журналисти също са били задържани в Турция, каза Зейд. Има 151 журналисти в затвора в Турция, според Международния институт по печата. 

Подкрепи Economic.bg