Как премина Първи май по света

Той е официален празник в над 80 страни, но традициите, свързани с него се различават. За много страни в северното полукълбо празникът олицетворява пролетта и се отбелязва с разнообразни събития на открито

Как премина Първи май по света
1444 ~ 4 мин. четене

България

В София БСП отбеляза празника на труда 1 май с традиционния си митинг шествие. На събитието присъстваха представители на партиите от коалиция „БСП за България“ и други леви формации, на КНСБ, Национален синдикат „Защита“, граждански и неправителствени организации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Отечествения съюз, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Според левицата в митинга са се стекли над 8000 души.

Основните лозунги на протеста бяха срещу сивата икономика и за справедливи заплати и пенсии. „БСП има мисия, тя има име и това име е „Справедливост“. С вашата сила и с нашата воля ще постигнем тази справедливост“, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, цитирана от бТВ. Тя припомни, че честванията на 1 май са започнали преди 131 години в Чикаго, но и днес хиляди хора по цял свят протестират в САЩ, Русия и Европа.

Германия

Деня на труда в Берлин отбелязват весело и с размах: на този ден в града се провеждат няколко демонстрации, които традиционно се организират от представители на леви партии и синдикати, а към тях се присъединият афганистански и сирийски бежанци в Германия. Първи май в Берлин - това не е просто още една причина да германците да излязат на улиците, за да протестират срещу спорни политики на властите, а напротив, показва подкрепа за бежанците, които са пристигнали в страната. Изглежда, че германците - това е преди всичко празник, на който могат да се съберат заедно и да споделят радостта си с другите.

Хиляди протестиращи, които изпълниха улиците на германската столица с добро настроение поставяха най-различни теми. Голяма група демонстранти се застъпва за намаляването на работното време и достойно заплащане, следвани от тези, които искат решаване на проблемите на околната среда, опоненти на споразуменията ТТИП (между ЕС и САЩ), СЕТА (споразумение между ЕС и с Канада) и др.

Франция

По време на провежданото днес, Първи май ежегодно шествие на профсъюзни организации в Париж, протестиращи влязоха в сблъсък със силите на реда. По данни на френските власти по време на безредиците двама полицаи са били ранени. Инцидентът е станал докато колоната се е движила в източната част на френската столица от Площада на Републиката до Площада на нациите. Причина за него е била група радикални демонстранти с маски, движещи се отделно от основната група хора. Те са замеряли полицията с камъни и коктейли „Молотов“. Органите на реда са отговорили със сълзотворен газ. Не се съобщава за задържани.

Италия

Масови митинги и демонстрации по повод Първи май в Италия. Лидерите на италианските синдикални критикуват националното правителство за липсата на внимание към темата за заетостта и призоваха за увеличаване на публичните инвестиции с цел създаване на нови работни места. Следобед на Първи май на известния площад Сан Джовани в Рим по инициатива на синдикатите ще започне грандиозен концерт за Първи май, на който ще присъстват много звезди на италианската поп и рок музика. Очаква се, че този традиционен музикален фестивал, който ще продължи до полунощ, да бъде посетено от около 1 млн. души.

Испания

Демонстрации, организирани от синдикатите, се проведоха в 70 испански града. Работници поискаха от правителството и работодателите да им осигурят прилична заплата и премахване на социалното неравенство. Организаторите на демонстрациите за Първи май бяха традиционно два от най-големите профсъюзи в страната. Събитията тази година се проведоха под мотото "Без извинения. Стабилна работа, справедливи заплати, достойни пенсии и социална защита." Празникът се чества за 127 път в страната. Първата демонстрация Първи май се провежда в Мадрид през 1890 г.

Русия

Повече от 2.5 млн. души взеха участие по време на събитията за Първи май в Русия, съобщава "Интерфакс", позовавайки се на пресцентъра на руското министерство на вътрешните работи. "Днес в 1.3 хил. големи и малки градове на Русия се проведоха 2.4 хил. празнични събития, посетени в чест на Първи май от около 2.6 млн. души." - съобщава пресцентърът.

Над 56 хил. служители на реда са присъствали на мероприятията в страната. В запазването на обществения ред са се включили и частни организации за сигурност.

От пресслужбата на Московската полиция съобщават, че в Москва около 1.5 млн. души са взели участие в честването на Деня на труда.

Турция

Денят на труда в Турция също бе белязан от безредици. Хиляди хора отбелязаха Първи май и демонстрациите приключиха с полицейско задържане на над 200 протестиращи по време на събитията. Официалните демонстрации в Истанбул се проведоха в квартал Бакъркьой след като на 24 април  властите забраниха тържества на площад Таксим в чест на Първи май. Турски медии съобщиха, че полицаите заснемали с телефони плакатите, които носят демонстрантите, изпращали ги на шефовете си и ако те разрешат, ги са ги пускали да влязат на площада. Според медиите полицията прилага за пръв път такава мярка.

В района на квартал Бешикташ в Истнабул полиция и демонстранти се сблъскаха, защото органите на реда не са позволили на групата да премине към площад Таксим. Полицията е използвала груба сила и е спирала демонстрантите с палки и ритници. Арестувани са около 70 души.

В същото време полицията разреши на група демонстранти, организирани от синдиката Диск, да поставят венец на Таксим, на лобното място на убитите 34 синдикалисти на този площад на Първи май преди 40 години. Групата премина през засилен кордон от полицаи. Около 30 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на проявите на Първи май.

За Първи май

Днес, 1 май е Международният ден на труда или Денят на работника. Отбелязването му е инициирано от социалистически и работнически движения, част от Втория интернационал, в памет на събитията от Хеймаркет, Чикаго на 4 май 1886 г. На тази дата, по време на работнически протест избухва бомба сред охраняващите полицаи, след което те откриват огън срещу тълпата. В следствие на безредиците загиват седем полицаи и четирима цивилни граждани. Първите демонстрации се провеждат през 1890 г., по предложение на Реймон Лавин.

По-късно идеята се разпространява сред работническите съюзи по цял свят и денят започва да се свързва с различни мероприятия в защита правата на работещите и подобряване условията на труд. В наши дни, Първи май е официален празник в над 80 страни, но традициите, свързани с него се различават. За много страни в северното полукълбо празникът олицетворява пролетта и се отбелязва с разнообразни събития на открито.

Подкрепи Economic.bg