Ден преди старта на Олимпиадата в Пхенян се проведе военен парад

Той бе посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия

Ден преди старта на Олимпиадата в Пхенян се проведе военен парад

Снимка: БТА

1268 ~ 1 мин. четене
В навечерието на церемония по откриване на Зимните олимпийски игри в Южна Корея в съседна Северна Корея се проведе пищен военен парад. Той се състоя в столицата Пхенян и официално бе посветен на 70-годишнината от създаването на Корейската народна армия. По традиция честванията се провеждат на 25 април, но още миналия месец КНДР обяви, че тази година ще отбележи годишнината от създаването на армията си на 8 февруари. 

Събитието не е било излъчено от севернокоерейската телевизия, на него не бяха поканени и чужди журналисти. В Twitter обаче се появиха видеа, на които се виждат десетки камиони с войници, махащи към ликуващото множество, и друга военна техника. 

В репетициите за събитието са участвали повече от 10 000 войници и граждани, носещи цветя и скандиращи лозунги, съобщи Associated Press , цитирайки южнокорейски правителствен служител. 
Според някои анализатори организирането на военен парад в Северна Корея точно преди голямото спортно събитие в южната й съседка може да влоши атмосферата на помирение между двете корейски държави, създала се след решението за участие на севернокорейски спортисти в игрите.

На откриването на олимпиадата ще има високопоставени представители и на Сеул, и на Пхенян. Там ще бъде и американският вицепрезидент Майк Пенс, но Северна Корея изключи възможността за среща с американските представители. 
Подкрепи Economic.bg