Менда Стоянова обеща повече от 4% ръст на БВП

Но при благоприятно развитие на международната обстановка

Менда Стоянова обеща повече от 4% ръст на БВП
652 ~ 2 мин. четене
При благоприятно развитие на международната обстановка България може да постигне ръст на БВП от над 4%. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на БНТ тази сутрин. 

„Имаме ръст около 9% в данъка върху добавената стойност и в сравнени с ръста на БВП – 3.9-4%, означава, че тук говорим за допълнителна събираемост“, обясни тя. Стоянова подчерта, че се наблюдава и сериозно увеличение на приходите от данъка върху печалбата – с 11%, което според нея означава, че фирмите генерират повече печалба. 

По повод на сивата икономика тя не се ангажира да даде процент за нейния дял. Борбата обаче, макар и малко неравна, „през последните години има значителни успехи и те се виждат в цифрите по изпълнение на бюджета и на отделните данъци“, смята Стоянова. 

Тя изтъкна, че оценките в докладите се разминават драстино, тъй като явлението не може да се измери лесно. „Много често по отношение на контрабандата, сивата икономика и корупцията изследванията са на база на анкети, на усещания на хората, за едно или друго явление, което в никакъв случай не може да бъде мярка“, обясни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Сивата икономика засяга най-много секторите, в които се продават стоки директно на населението – в търговията, селското стопанство и земеделието. Един от факторите за борба е контролът, но много по-важно, според Стоянова, е развитието на обществото и икономиката. „Колкото повече се развива икономика, колкото повече нарастват доходите на хората, колкото повече имаме ръст в различните сфери, толкова повече ще се изсветлява икономиката“, посочи шефът на бюджетната комисия.
Подкрепи Economic.bg