Международни финансови пазари: 8 февруари

След ръста от вторник, вчера водещите американски индекси отново записаха загуби

Международни финансови пазари: 8 февруари

Снимка: Pexels

560 ~ 3 мин. четене
След ръста от вторник, вчера водещите американски индекси отново записаха загуби. Широкият S&P 500 се раздели с половин процент и закри сесията на 2681 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones пък приключи търговията на 24893 пункта. След поевтиняването на технологични гиганти като Amazon, Alphabet, Facebook и Apple с около 2%, NASDAQ изгуби 0.9% от стойността си до 7052 пункта. В Сената достигнаха до бюджетно споразумение за 300 млрд. долара за следващите две години, като има предвидени допълнително средства за отбрана, здравеопазване, инфраструктура и различни програми. След края на търговията Tesla публикува финансовите си отчети, което повиши цената на акциите с 2%. 

На Стария континент водещите индекси приключиха търговията на зелена територия. DAX нарасна с 1.6% до 12590 пункта, а френският САС – с 1.82% до 5256. Сред отличниците беше петролната компания Statoil, която излезе с по-високи резултати от очакваното за четвъртото тримесечие и акциите й нараснаха с 4,61%. Цената на петрола падна с 3.43% до едномесечно дъно от $61.79, след като правителството на САЩ съобщи, че запасите са нараснали с 1.9 милиона барела. Сортът Брент отслабна с близо 3% и в края на деня един струваше малко над 65 долара. Силният долар оказа натиск върху златото и една тройунция се търгуваше с 0.45% по-малко – $1318.60. Спадът при среброто беше от над 1.5% - до $16.39.

Акценти днес: 

Основен лихвен процент – Великобритания 
В 14:00 часа Централната банка на Великобритания ще обяви решението си за основния лихвен процент. Прогнозата е той да остане отново непроменен на нива от 0.5%. През ноември миналата година  Междувременно ще бъдат изнесени данните за инфлацията за последното тримесечие. Малко след това Марк Карни ще говори на пресконференция.

Икономически бюлетин – ЕЦБ
В 11:00 ще бъде публикуван икономическият бюлетин на Европейската централна банка (ЕЦБ), който съдържа статистическите данни, които играят съществена роля при определянето на лихвените проценти. Докладът също така предоставя подробен анализ на настоящите и бъдещи икономически условия и се публикува две седмици след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ по паричната политика.

Инструмент на фокус:

TripAdvisor Inc. – Дневна

На дневна графика се вижда, че ниво, което между юли и октомври миналата година, е било ниво на подкрепа, от ноември насам се явява ниво на съпротива, което бива пробито в последните два дни. Силният ръст от близо 15% във вторник е последван от ново увеличение в рамките на повече от един процент вчера. Индикаторът Стохастик се намира в неутрална зона, поради което е удачно да се изчака потвърждение на ръста за влизане в дълга позиция. 

USD/JPY– 6 часова

На 6-часова графика на USD/JPY се наблюдава низходящ трендови канал, като цената на валутната двойка в момента се намира в близост до линията на съпротива. Възможно е поевтиняване, поради което е подходящо да се влиза в краткосрочна къса позиция до достигане на нива от около 107.50.

XAG/USD – Дневна

Наблюдава се ниво на подкрепа при цена около 15.50 долара за тройунция на дневна графика на среброто от средата на миналата година до края й. През декември  ценният метал напредна, а през януари се разколеба. От началото на месеца е реализиран сериозен спад в цената, като е възможно да се направи опит да достигне нивата на подкрепа от изминалите месеци около 15.50 и да се оттласне отново нагоре. 

S&P 500– 4 часова  

Силният ръст от началото на годината на широкия S&P 500 беше заличен през последните няколко дни, но въпреки това той успя да се възстанови част от загубите. Възможно е влизане в краткосрочни позиции, но за по-предпазливите инвеститори е подходящо да изчакат относително уравновесяване на движението на индекса-измерител на щатската икономика.
Подкрепи Economic.bg