Депутатите одобриха новия по-висок акциз на цигарите

Връща се старият календар, който предвижда средно увеличение от 20-30 ст.

Депутатите одобриха новия по-висок акциз на цигарите
240 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Депутатите приеха окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които от 1 януари цената на различните видове цигари ще се повиши средно с 20-30 ст. Изискването на европейската директива е от началото на 2018 г. минималният акциз задължително трябва да бъде 177 лв. за 1000 къс. За тази цел е въведен календар, по който ще се увеличават специфичната и пропорционалната ставки.

Това е третият календар за увеличение, който финансовият министър Владислав Горанов предлага в рамките на 2 години. Първият бе приет в края на 2014 г. с голям консенсус между министерството на финансите, депутатите и участниците на тютюневия пазар. Според този календар всички цигари, на всички производители, трябваше да поскъпват средно с 20-30 стотинки на година и през 2018 г. България да изпълни европейските изисквания.

Първоначалният план обаче бе спазен само една година. След това Министерството на финансите предложи нов календар, според който поскъпването на по-луксозните цигари трябваше да бъде тройно по-голямо от евтините. Финансовият министър Владислав Горанов обясни тази своя идея с „борба с контрабандата“ и желание да направи по-достъпни продуктите за бедните пушач. Участниците на пазара видяха в това опит да се подкрепят двата български производителя – "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" ("Кингс табако").

Календарът предвиждаше значително намаляване на специфичния акциз (от 101 лв. до 70 лв. на 1000 къса) и рязко покачване на пропорционалния компонент (от 23% до 42% от продажната цена).

Системата обаче не успя да сработи. Чуждите компании предпочетоха да намалят маржа на печалбата си, но да не увеличават толкова рязко цените. С този ход те успяха да запазят пазарния си дял и дори някои да го увеличат. В същото време „Булгартабак“ спря да изнася към Близкия Изток и затвори софийската си фабрика.

Тази година Министерството на финансите определи предходния си ход като „грешка“ и взе решение да върне приетия през 2014 г. календар. Специфичният акциз отново става 101 лв. за 1000 къса, а пропорционалният, който формираше 38% от стойността на една кутия, ще стане 27% от 1 януари 2017 г. и 28% от 2018 г.
Подкрепи Economic.bg