Депутатите приеха Бюджет 2021: много обещания не бяха изпълнени

Управляващите ще могат да изтеглят още 4.5 млрд. лв. нов дълг и увеличиха значително заплатите на чиновниците

Депутатите приеха Бюджет 2021: много обещания не бяха изпълнени

Снимка: НС

Антония Симова Автор: Антония Симова

След над десет часа заседаване депутатите приеха на второ четене бюджетът на страната за следващата година. Това се случи благодарение на онлайн депутатите на ГЕРБ, които се включиха дистанционно и осигуриха кворум на парламента и гласове. Този начин на работа на Народното събрание обаче е поставен под въпрос с началото на производство от страна на Конституционния съд по-рано тази седмица.

Бюджет 2021

В крайна сметка народните представители приеха Закона за държавния бюджета за 2021 г. без подкрепата на БСП и ДПС. Нито едно тяхно предложение, внесено между двете четения, не бе прието, а по много от дискутираните теми никой от ГЕРБ не излезе на трибуната.

Парламентът одобри догодина бюджетът да бъде с дефицит от 5.485 млрд. лв., формиран от 27.051 млрд. лв. приходи и 32.536 млрд. лв. разходи. Той също така даде съгласие през 2021 г. правителството да изтегли до 4.5 млрд. лв. нов заем. Максималният размер на държавния дълг към края на 2021 г. не може да надвишава 31.9 млрд. лв. За догодина бюджетът е разчетен при ръст на икономиката от 2.5%.

Детските надбавки

След месец на промени как и на кого да бъдат изплащани месечните детски надбавки догодина, депутатите приеха последното предложение на ГЕРБ, договорено с коалиционните партньори от ВМРО. Размерът на семейната помощ в крайна сметка не бе увеличен и родителите ще продължат да получават по 40 лв. за 1 дете, по 90 лв. за две, по 135 лв. за три и по 145 лв. за четири деца. Тези суми обаче ще взимат само родителите с доход до 410 лв. на човек – както бе и досега. Семействата с доходи между 411 и 510 лв. ще получават 80% от сумата.

Първоначално законопроектът предвиждаше догодина за всички деца да има месечни добавки от 50 лв., независимо от дохода на родителите, но ГЕРБ впоследствие се отказа от намерението си, обяснявайки, че трябват пари за полицаите.

Депутатите гласуваха и промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица, с които се направиха данъчни отстъпки за всички семейства с деца, без значение от дохода. Предвижда се за едно дете единият от родителите да ползва 450 лв. отстъпка от данъка върху доходите, за две - 900 лв., а за три - 1350 лв. От БСП критикуваха предложението с аргумента, че тази помощ ще бъде усетена едва през 2022 г.

Министерствата

Между първо и второ четене със 77.5 млн. лв. бе завишен бюджетът на Министерството на вътрешните работи. Общо ведомството получава с около 270 млн. лв. повече пари спрямо миналата година, като те основно са за увеличение с 15% на заплатите на полицаите. Служителите на реда обаче не са напълно доволни, тъй като настояваха дори с протести за 30% ръст на възнагражденията.

Гласувани бяха и новите ваучери за хранителни продукти - по 120 лв. за пенсионерите с обезщетения от 300 лв. до 369 лв. Те ще раздават по ред обявен от министъра на труда и социалната политика и чрез бюджета на социалното министерство.

Във всички министерства, освен МВР, заплатите на държавните служители пък се увеличават с 10% догодина, въпреки кризата, в която COVID-19 вкара света. Увеличение на бюджета има и в 90% от останалите министерства, по-сериозно в това на регионалното развитие и благоустройството - за пoддъpжaнe, мoдepнизaция и изгpaждaнe нa тexничecĸaтa инфpacтpyĸтypa, cвъpзaнa c пoдoбpявaнe нa тpaнcпopтнaтa дocтъпнocт и интeгpиpaнoтo yпpaвлeниe нa вoднитe pecypcи и гeoзaщитa.

И още…

Субсидията на партиите догодина за всеки получен действителен глас остава 8 лв. От „Воля“ бяха внесли и предложение тя да бъде 0 лв., но то не получи подкрепа.

Депутатите одобриха и минималната работна заплата да се увеличи на 650 лв. въпреки неодобрението на бизнеса това да се случва в условията на криза и многогодишния спор дали изобщо правителството трябва да залага какъв да бъде нейния размер.

Парламентът одобри и средствата за общините в Бюджет 2021 г. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности ще бъде 4.3 млрд. лв. Най-много средства са предвидени за Столична община - 664.7 млн. лв., за Пловдив - 208 млн. лв., за Bарна - 195 млн. лв., Бургас - 139.8 млн. лв. и т. н.

В Бюджет 2021 е заложен и буфер в размер на 640 млн. лв. за евентуални допълнителни разходи в здравеопазването при евентуално усложняване на епидемичната обстановка.

ДПС настоя да бъде прегласувано искането им държавата да задели малко над 1 млн. лв. за нова платформа за благотворителност, наречена дари.бг, но то отново бе отхвърлено.

Коментари: 0