Депутатите окончателно гласуваха 15% увеличение на полицейските заплати

Служителите на реда настояваха за ръст на възнагражденията с 30%

Депутатите окончателно гласуваха 15% увеличение на полицейските заплати

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Депутатите окончателно одобриха бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2021 г., с което отказаха да увеличат полицейските заплати с 30%, както бе поискано от служителите на реда.

Бюджет 2021

Увеличението на възнагражденията им ще бъде в размер на само 15%, както гласеше предложението, внесено между двете четения от страна на ГЕРБ. Идеята на БСП за 30% ръст не бе подкрепена.

Единственото изказване по въпроса бе от страна на депутата от БСП Иван Иванов, който призова за 30% увеличение на полицейските заплати. Накрая той обяви, че ще стане „като миналата година“ и със закъснение с решение на правителството заплатите ще бъдат вдигнати с искания размер.

Припомняме, че полицаите започнаха серия протести, защото правителството отказа да увеличи заплатите на служителите „на първа линия“ с до 30%, както направи за над 30 други държавни администрации, сред които и за дипломатите и за служби като дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Първоначално управляващите планираха само 10% увеличение на възнагражденията на служителите на реда, но заради недоволството премиерът Бойко Борисов афишира ръст с още 5 пр. пункта.

Коментари: 0