ЕK сключи договор за ваксина и с Moderna

Европейският съюз ще закупи общо 80 млн. дози от името на всички държави в Блока

ЕK сключи договор за ваксина и с Moderna

Снимка: БТА

Днес Европейската комисия сключи договор от името на висчки държави членки с фармацевтичното предприятие Moderna за закупуване на ваксина срещу коронавируса. Предвижда се първоначално да бъдат набавени 80 милиона дози, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефективна срещу COVID-19.

Сключеният днес договор е шестият подред. До момента ЕС постигна споразумения с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer. Има одобрен договор и с CureVac.

„Много се радвам да обявя днешното споразумение с фармацевтичното предприятие Moderna за закупуване на 160 милиона дози от бъдещата им ваксина. Това е шестият ни договор с производител на ваксини, работим по още един. В момента създаваме един от най-всеобхватните портфейли за ваксинация срещу COVID-19 в света, с който ще осигурим на европейските граждани достъп до най-обещаващите бъдещи ваксини, които са в процес на разработване. Безопасната и ефикасна ваксина може да ни помогне да победим пандемията и постепенно да се върнем към нормалния живот“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Moderna е американско дружество, което е пионер в разработването на нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена през последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която самият организъм може да произвежда протеини и да формира траен имунитет срещу COVID-19.

Коментари: 0