Президентът наложи вето на двойната неустойка при бързите кредити

Държавният глава смята, че управляващите са приели поправки, „недопустими в една правова държава“

Президентът наложи вето на двойната неустойка при бързите кредити

Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, приет на 19 ноември т.г. Става въпрос за скандалната поправка в Закона за потребителския кредит, приета от управляващите набързо и между четенията и както обикновено с преходните и заключителни разпоредби на друг закон.

Поправката, която според много експерти е лобистка, позволява на фирмите за бързи кредити да начисляват неустойки за неизпълнение по договорите максимум до двойния размер на главницата по кредита. Освен високата сума, вносителят – независимият депутат Спас Панчев, реално отнема правото на кредитоискателя да се обръща към съда с искане за отмяна на високите такси.

Въпреки че вносителят не е от ГЕРБ, поправката беше приета тихомълком с гласовете на мнозинството през данъчните закони и нямаше да стане явна, ако опозицията не беше раздухала скандала.

Сега президентът пише в мотивите си към ветото, че въведените нови положения в Закона за потребителския кредит „са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала“.

Интересното е, че след раздухването на скандала Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че ще се върне старото положение, при което няма таван, но потребителите могат да обжалват високите такси, като в повечето случаи съдът ги определя като неправомерни. Връщането ще се случи пак през преходни разпоредби на друг закон – за бюджета, между двете му четения, които се обсъждат в момента. Т.е. депутатите ще трябва да гласуват вето на вече променен закон.

Коментари: 0