Конституционният съд образува дело за онлайн кворума на управляващите

Опозицията смята, че иновативният подход за осигуряване на присъствие противоречи на основния закон и е форма на дискриминация

Конституционният съд образува дело за онлайн кворума на управляващите

Снимка: Красимир Свраков

Конституционният съд образува дело по искането на депутати от БСП за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание да включва в кворума депутати, които са карантинирани, но са осъществили кратка онлайн връзка, за да бъдат преброени.

Според социалистите решението противоречи на основния закон, в който е записано, че пленарните заседания започват, когато „присъстват повече от половината народни представители“. Освен това според опозицията има и дискриминация – решението за онлайн присъствието важи само за карантинираните и диагностицираните с коронавирус, но не и за всички останали болни депутати.

В началото на месец ноември ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промениха правилника на Народното събрание заради проблеми с осигуряването на кворума заради липсата на депутати от управляващата коалиция и заради бойкота на БСП и ДПС.

Според опозицията, ако Конституционният съд обяви решението на НС за противоконституционно, това ще постави под съмнение всички взети решения и приети законопроекти, гласувани след като беше дадена възможност за дистанционно участие в пленарните заседания. Припомняме, че в този период бяха окончателно приети промените в Закона за ДДС, Закона за задълженията и договорите, а утре се очаква да бъде приета и бюджетната рамка за 2021 г.

Коментари: 0