Икономическата активност в еврозоната удари шестмесечно дъно

Строгите мерки срещу COVID-19 в ЕС доведоха до критични нива в индекса на активността в услугите

Икономическата активност в еврозоната удари шестмесечно дъно

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Икономическа активност в еврозоната достигна шестмесечно дъно заради решенията на правителствата да налагат строги ограничителни мерки в опит да спрат разпространението на коронавируса, пише CNBC.

Въпреки това държавите членки са оптимистично настроени, че след обнадеждаващите новини за напредъка при разработването на ефективни ваксини срещу COVID-19 икономиката ще се върне в обичайния си ритъм и ще навакса загубите.

Според индекса на производствената активност (PMI) за еврозоната през ноември той е достигнал критични стойности – 45.1 пункта, като това е рекордно ниска стойност за последните шест месеца.

Икономиката на еврозоната се върна много назад, отчитайки тежки загуби през ноември, на фона на правителствените усилията да овладеят заразата, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit - компанията, която изготвя индекса. 

Той добавя, че втората вълна на вируса е принудила много европейски държави да наложат по-строги социални ограничения през октомври, което е подхлъзнало икономиката. „Сътресенията отново се усетиха най-много в сектора на услугите”, пояснява Уилямсън. 

Според него естеството на последните блокировки е различно от въведените по-рано тази година, което означава, че икономическият шок е по-различен. 

Разликата е, че през пролетта имахме глобален локдаун, който беше синхронизиран и заради това никъде нямаше търсене. Но сега имаме сектори с много силно възстановяващо се търсене и се получава дисбаланс“, казва Уилямсън, като добавя, че „по-нататъшният спад на икономиката, очакван през четвъртото тримесечие, представлява сериозна пречка за здравето на еврозоната и удължава периода на възстановяване й".

Според IHS Markit се очаква свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната от 7.4% през 2020 и само 3.7% разширяване през 2021 г.

Икономическата активност във Франция спадна до минимум през ноември в резултат на повторното налагане на национален локдаун. Икономическият шок обаче е по-малко тежък от този, причинен от първият локдаун през пролетта, казват специалисти.

Френският PMI достигна 39.9 през ноември, като активността в сектора на услугите потъна по-дълбоко, отколкото този на производството.

Очаква се тази седмица президентът Еманюел Макрон да облекчи мерките, засягащи магазините и търговските обекти, поне за празничното пазаруване.

Междувременно германската икономика показа още веднъж по-силни признаци на устойчивост спрямо европейските си партньори. Германският индекс на производството падна до 52 пункта през ноември, което означава, че секторът продължава да расте.

Производствената дейност в Германия регистрира „силен растеж“, докато секторът на услугите остана на заден план.

Коментари: 0