Депутатите се отказаха да избират гуверньор на БНБ

По предложение на БСП и „Демократична България“ бързането на „Има такъв народ“ бе забавено до сформиране на правителство

Депутатите се отказаха да избират гуверньор на БНБ

Снимка: БТА

2063 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Избор на управител на БНБ

След като в края на миналата седмица „Има такъв народ“ се разбърза с избора на нов гуверньор на Българската народна банка (БНБ), вероятно надявайки се да сложи своя кандидат Любомир Каримански, сега процедурата е спряна. По предложение на БСП и „Демократична България“ беше внесено предложение за отпадане на точката от дневния ред на парламента, която предвиждаше одобрение на правилата, по които ще се избира наследникът на Димитър Радев.

„За избирането на такъв орган трябва мнозинство. Това ръководство на банката може да си изпълнява спокойно функциите, докато ние не си свършим работата“, каза депутатът от БСП Румен Гечев. Той даде пример с много други държавни органи, които от години са с изтекъл мандат, но не им пречи да работят нормално.

Сходно предложение – за отпадане на точката с правилата за избор на гуверньор – направи и депутатът от ДБ Атанас Атанасов.

Ние не можем да се разберем да изберем правителство, а започнахме да кадруваме в БНБ. Нека когато изберем правителство, тази точка да влезе в дневния ред“, каза той.

В крайна сметка предложението им беше прието със 121 гласа „За“, от общо гласували 205 народни представители.

Подкрепи Economic.bg