ДФЗ изплати над 2.3 млн. лв. за борба с вредителите

Финансовата помощ е до 270 лева на хектар с ДДС

ДФЗ изплати над 2.3 млн. лв. за борба с вредителите
1048 ~ 1 мин. четене

Земеделските стопани получиха близо 2.4 млн. лева от Държавен фонд „Земеделие” за бора с вредителите по трайните насъждения през зимния период.

Субсидии по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани получиха 2 484 производители, които отглеждат трайни насаждения, ягоди и малини. Средствата са част от изпълнението на мерките по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период на 2018 г.

Финансовата помощ е до 270 лева на хектар с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки.

Средствата се изплащат само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Ресурсът по схемата е увеличен с решение на ДФЗ и за тази година са одобрени общо 4.7 млн. лева. Неусвоеният през пролетта ресурс ще бъде разпределен за есенния етап от прилагане на помощта. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по овощните насаждения, по ягодите и малините.

Коментари: 0