Die Presse: В България липсват можещи хора, а не работни места

Между 10 и 15% от българите са неквалифицирани, това намалява чуждите инвестиции

Die Presse: В България липсват можещи хора, а не работни места
4127 ~ 3 мин. четене

Българската икономика не страда от недостиг на работни места, а от липса на квалифицирани и можещи кадри, пише австрийският вестник Die Presse, позовавайки се на данни от изследване на ManpowerGroup.

Ситуацията на пазара на труда в България става все по-драматична. 62% от българските фирми изпитват трудности да попълнят незаетите работни места. В съседна Румъния цифрата е още по-драматична – 72%.

Причините за това са разнообразни – застаряващото население, нарастващата емиграция на квалифицирани кадри в търсене на по-добър живот и все по-острият недостиг на специалисти. Подобна е ситуацията не само у нас, но и в много други държави от Централна и Източна Европа.  

Растящите изисквания в много области на икономиката като IT-технологиите също представляват проблем. Между 10 и 15% от българите са слабо квалифицирани или дори без всякаква квалификация, посочи главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев.

Лошото образование, пропастта между търсените и предлаганите на пазара квалификации и тъй нареченото „изтичане на мозъци“ са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани кадри.

Ниската трудова квалификация и недостигът на експерти в редица области отказва многобройни потенциални инвеститори от намерението да вложат парите си в тези страни, установява анализ на UniCredit Лондон.

В България недостигът на квалифицирана работна ръка също се отразява пряко на процеса по привличането на чужди инвестиции, казва зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Държавата се опитва да противодейства с промени в образователната система, с насърчаване на дуалното обучение, както и с финансови стимули за фирми, които предлагат стажове в районите с висока безработица.

Проблемът с недостига на кадри се дължи и на демографската криза в Източна Европа, твърдят още авторите на анализа. Особено тревожно е развитието в България и в Румъния: населението на България е намаляло с 15% спрямо 1995 г., а в Румъния – с 12%.

Недостиг на можещи хора в Източна Европа

В Унгария например недостигът на специалисти е достигнал нов рекорд – 57% от унгарските фирми посочват, че не успяват да попълнят незаетите работни места. Това е с 10% повече, отколкото преди година.

„Унгарските компании не се конкурират само с фирмите на местния трудов пазар, но и с работодатели в Западна Европа“, споделя шефът на унгарското представителство на ManpowerGroup Ласло Далани.

По думите му, най-големият недостатък на местния трудов пазар са ниските заплати, които не позволяват на унгарските компании да задържат или привличат високо квалифицирани кадри.

Фирмите се опасяват, че по-високото заплащане ще се отрази зле на тяхната конкурентоспособност. Но в същото време недостигът на експерти е достигнал размери, които застрашават конкурентоспосбността на компаниите в не по-малка степен, предупреждава Далани.

Показателни са следните примери: за да не затвори фабриката си в Унгария, Samsung се видя принуден да привлече работници от Украйна. Германските автопроизводители Audi и Daimler също се оплакват от недостиг на кадри в страната на Виктор Орбан.

1/3 от унгарските фирми, включили се в допитването на ManpowerGroup, са посочили, че не могат да попълнят вакантните си места, защото изобщо не е имало кандидати за съответния пост. Много други пък се оплакват, че кандидатите за работа са били с по-ниска от нужната професионална квалификация.

Най-търсени са специалисти в следните професии: електротехници, инженери, лекари, IT-специалисти и счетоводители, показва проучването.

Подкрепи Economic.bg