Холандия е премахнала лихвите по студентските заеми

Заради Brexit 2018 г. може да е последната, в която може да се вземе студентски заем във Великобритания

Холандия е премахнала лихвите по студентските заеми
912 ~ 1 мин. четене
Холандското правителство е отменило всички лихви по заемите, които българските студенти могат да теглят за своето обучение в страната. Това каза координаторът по проект "Световно образование" Светлан Данев пред Bloomberg. Той обясни, че по този начин държавата иска да направи университетите си по-достъпни за студенти от другите европейски страни. „Това е много валидно, особено около ситуацията с Brexit”, добавя той.

По думите на Данев тази година се очаква голям наплив на български студенти към Великобритания, тъй като не се знае как ще се промени политиката на държавата със студентските заеми след напускането на Европейския съюз. Засега се знае, че британското правителство няма да променя условията по заварените кредити, но вероятно няма да дава нови след отделянето от ЕС.

„България и Румъния сега са най-големите нетни ползватели на заеми от Великобритания. Около 98% от студентите от тези две държави използват студентско кредитиране“, каза още Светлан Данев. На следващо място е Кипър със 60-70% и Гърция с 50%.

„Ако за учебната 2018 г. няма възможност да се ползва студентско кредитиране във Великобритания, добри алтернативи са Холандия и Дания“, каза още специалистът.

За момента Великобритания остава топ дестинация за български студенти с 6 хил души, които се обучават в бакалавърски програми, като следват Холандия с 1 400 и Дания с 800. По думите на Данев в САЩ университетите започват да формират фондове за кредитиране на чуждестранни студенти, защото отчитат, че през последните 20 години са изгубили битката за най-добрите студенти в света с европейските ВУЗ-ове.
Подкрепи Economic.bg